HTML

Jogszolgáltatás

Jogot szolgáltatnak, nem igazságot. Még mindig jobb, mintha osztanák az igazságot? Laikus tévelygések egy labirintusban.

Friss topikok

Címkék

adócsalás (1) állami;támogatás (1) ároktői banda (1) Ároktői banda (1) bankrablás (1) befetetési szövetkezet (1) bírósági eljárások nyilvánossága (1) biztonság (1) BRFK (1) budapest környéki törvényszék (1) centrum (1) cserbenhagyás; (1) darabolós gyilkosság (1) devizahitel (1) dr kiss mária (1) ebadó (1) élettársi szerződés (1) elöljárói gondoskodás elmulasztása (1) erste bank (1) faludy györgy (1) fanni (1) foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés (1) fogyasztóvédelem (1) fővárosi bíróság (2) fővárosi ítélőszék; (1) fővárosi ítélőtábla (3) Fővárosi törvényszék (1) Fővárosi Törvényszék (1) fővárosi törvényszék (3) fővárosi törvényszék; (1) frizbí (1) gaál jános (1) gál györgy (1) gumiabroncs (1) gyilkosság (1) hajdú péter (1) halálos motoros baleset (1) Handó (1) handó tünde (1) hivatali visszaélés (1) huba olívia (1) hunvald györgy (2) Ibolya Tibor (1) idősek (1) illetékbélyeg hamisítás (1) istenes attila (1) ítélet (2) ítéletek nyilvánossága (1) ittas vezetés (1) Kalina József (1) kártalanítási számla (2) kgfb (1) kínzás (1) kiss ferenc kálmán (1) kiss mária (1) kölcsönszerződés (1) korrupt parkolóőr (1) közbeszerzés; (1) közigazgatási jogkörben okozott kár (1) közlekedési baleset (2) közpénügyi pitbull (1) köztársasági elnök (1) mabisz (2) magyar (1) miszori lászló (1) mobildíjak (1) motoros baleset (1) munkaügyi felügyelet; (1) nadrai géza (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) obh (1) összeférhetetlenség (1) óvás egyesület (1) papp istván; (1) pénzügyi békéltető testület (1) perbeszéd (1) pest megyei bíróság (1) phaeton (1) pilis invest szövetkezet (1) Polt (1) pszáf (1) rablás (1) rendőrség (2) Schmitt Pál (1) sebes péter ügyvéd (1) sirt a (1) személyiségi jog (2) Szijjártó Questor büntetőjog (1) szocialista liberális önkormányzat (1) tallér károly (1) tárgyalótermi tudósítás (1) Tarsoly Csaba (1) telekom (1) tisza kata (1) tisztességtelen szerződési feltételek (1) titkolózás (1) tögl molnár lászló (1) Törvényszék (1) új bírósági eljárás (1) varga béla (1) vaskutai andrás (1) véleményszabadság (1) vesztegetés; (1) vincze piroska (1) Címkefelhő

2012.02.08. 07:27 jogszolga

Késik a Hagyó-ügyet tárgyaló bíróság kijelölése

Címkék: obh fővárosi ítélőtábla illetékbélyeg hamisítás handó tünde

 

          A Fővárosi Ítélőtábla tegnapi tárgyalásán azt számolgattam, mennyibe is kerül majd ez a magyar államnak? Mármint az, ha kilencedik éve folyó ügyben a vádlottak (bűnösek, vagy sem, az mindegy), a strasbourgi, Emberi Jogi bírósághoz fordulnak, mert túlzottan hosszú volt velük szemben az igazságszolgáltatási eljárás, és indokolatlanok voltak a kényszerintézkedések. Az EJEB számára kb. a 6 év a vízválasztó, ekkortól már kártérítést fizettet a bepanaszolt állammal, akár a nyomozati, akár a bírósági szakban húzódik el az eljárás. Hat év fölött minden egyes évre 1-1,5 ezer euró kártérítést is kiszabhatnak. (Néhány ítélet alapján úgy látom, az EJEB meglehetősen doktriner módon áll a kérdéshez, mert akkor is aggály nélkül az állam ellen ítél, ha maga a panaszos is sokat tett az eljárás elhúzódásért, s mintha az sem számítana, ha az ítélet kiszabásánál enyhítő körülményként egyébként figyelembe vették az idő múlását.)

Az ügyvédek (köztük volt bíró) kulcsszereplésével bonyolódó illetékbélyeg hamisítási, sikkasztási ügyben (emlékszik erre még valaki) bíróságok is a sértettek, károsultak között voltak. Részben emiatt, de egyébként számunkra zavaros módon, néhány vádlott időhúzásra játszó taktikájának köszönhetően Budapest helyett Egerben tárgyalták első fokon az ügyet. (Az egyik vádlott Nagykanizsáról ingázott Egerbe.) A többek között 150 tanú meghallgatásával is járó, 35 napon keresztül folytatott tárgyalás azonban ’túlnőtt’ a bíróságon, az nem tudta kezelni ezt a számára nagy terjedelmű ügyet. Ezt állítja legalábbis két vádlott védője, akik perbeszédükben többek között az első fokú bíróság hibái miatt új első fokú eljárást kértek védenceik számára. A külső, laikus szemlélő azt mondja, ha a fele igaz annak, amit a védők elmondtak, az is sok. Az ugyan csak látványelem, ha a tárgyaló bíró a pulpitust elhagyva fölborogatja az egyik vádlott iratait...
... s külön szégyenpadra ülteti a vádlottat – de sajnáljuk, hogy nem voltunk részesei a szokatlan élménynek.
Az Ítélőtábla majd áprilisban hoz ítéletet, de ez az eset is fölveti, hogy az azonos hatáskörű bíróságok ugyanolyan mértékű tudással és tapasztalattal rendelkeznek-e?
Az OBH-n pán napja elkészült egy bírósági terhelési térkép, amit azonban nem hoztak nyilvánosságra. A Fővárosi Törvényszék január 17-én kezdeményezte Handó Tündénél, az OBH elnökénél, hogy a Hagyó Miklós és 14 társa, valamint a W. Norbert és 27 társa elleni büntető ügyet más bíróság tárgyalja. Nem tudni, Handó döntésére meddig kell várni, mert ebben az esetben is gumijogszabály született. Az OBH elnöke az indítvány érkezésétől számított 8 napon belül megvizsgálja azt; ezután kikéri a szóba jöhető bíróság(ok), ügyész véleményét; a vélemények beérkezésétől számított újabb nyolc napon belül dönt a kérelem elutasításáról, vagy az áthelyezésről.
Kétszer (legfeljebb) nyolc nap már lejárt, de a közbenső időszak – a bíróságok/ügyészek válaszadási határideje – nincs korlátozva. Kényes kérdésről van szó, mindenkinek érdeke lenne a bírósági eljárások fölgyorsítása, s nem elsősorban az EJEB büntetései miatt. Egy új szisztéma kialakításakor az OBH-nak különösen kényesen kellene figyelnie arra, hogy a tárgyalások átirányítása minél gyorsabban, és átláthatóbban történjen.
 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogszolgaltatas.blog.hu/api/trackback/id/tr674077595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2012.02.08. 20:22:08

nyugalom, a másik ügy, W. Norbert és társai is késik....

Iustizmord 2012.02.08. 20:23:13

meg az egész kb 3-4 alkotmányossági kérdést is felvet. pl az OBH döntése ellen nincs fellebbezési lehetőség. az Alkotmány bocsi Alaptörvény szerint minden hatósgi döntés fellebbezhető

Iustizmord 2012.02.08. 20:24:11

de szép, nem emlékszem milyen Kálmánt végül nem Szfehérvár tárgylta?
süti beállítások módosítása