HTML

Jogszolgáltatás

Jogot szolgáltatnak, nem igazságot. Még mindig jobb, mintha osztanák az igazságot? Laikus tévelygések egy labirintusban.

Friss topikok

Címkék

adócsalás (1) állami;támogatás (1) ároktői banda (1) Ároktői banda (1) bankrablás (1) befetetési szövetkezet (1) bírósági eljárások nyilvánossága (1) biztonság (1) BRFK (1) budapest környéki törvényszék (1) centrum (1) cserbenhagyás; (1) darabolós gyilkosság (1) devizahitel (1) dr kiss mária (1) ebadó (1) élettársi szerződés (1) elöljárói gondoskodás elmulasztása (1) erste bank (1) faludy györgy (1) fanni (1) foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés (1) fogyasztóvédelem (1) fővárosi bíróság (2) fővárosi ítélőszék; (1) fővárosi ítélőtábla (3) Fővárosi törvényszék (1) Fővárosi Törvényszék (1) fővárosi törvényszék (3) fővárosi törvényszék; (1) frizbí (1) gaál jános (1) gál györgy (1) gumiabroncs (1) gyilkosság (1) hajdú péter (1) halálos motoros baleset (1) Handó (1) handó tünde (1) hivatali visszaélés (1) huba olívia (1) hunvald györgy (2) Ibolya Tibor (1) idősek (1) illetékbélyeg hamisítás (1) istenes attila (1) ítélet (2) ítéletek nyilvánossága (1) ittas vezetés (1) Kalina József (1) kártalanítási számla (2) kgfb (1) kínzás (1) kiss ferenc kálmán (1) kiss mária (1) kölcsönszerződés (1) korrupt parkolóőr (1) közbeszerzés; (1) közigazgatási jogkörben okozott kár (1) közlekedési baleset (2) közpénügyi pitbull (1) köztársasági elnök (1) mabisz (2) magyar (1) miszori lászló (1) mobildíjak (1) motoros baleset (1) munkaügyi felügyelet; (1) nadrai géza (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) obh (1) összeférhetetlenség (1) óvás egyesület (1) papp istván; (1) pénzügyi békéltető testület (1) perbeszéd (1) pest megyei bíróság (1) phaeton (1) pilis invest szövetkezet (1) Polt (1) pszáf (1) rablás (1) rendőrség (2) Schmitt Pál (1) sebes péter ügyvéd (1) sirt a (1) személyiségi jog (2) Szijjártó Questor büntetőjog (1) szocialista liberális önkormányzat (1) tallér károly (1) tárgyalótermi tudósítás (1) Tarsoly Csaba (1) telekom (1) tisza kata (1) tisztességtelen szerződési feltételek (1) titkolózás (1) tögl molnár lászló (1) Törvényszék (1) új bírósági eljárás (1) varga béla (1) vaskutai andrás (1) véleményszabadság (1) vesztegetés; (1) vincze piroska (1) Címkefelhő

2014.01.06. 00:01 jogszolga

A rendőrök is bűnözők?

Címkék: árokktő

 

Ároktői banda: ítélet lesz, bizonyosság nem

Január 6-odikán a bíróság ítéletet hirdet a hat tagú „ároktői banda” ügyében. Ma csak abban lehetünk biztosak, hogy a bírósági ítélet nem lesz – nem lehet - megnyugtató. (2..rész)

                                      Szolgálnak és vétenek

            A Zalaegerszegi Törvényszék 2013. december 17-edikén ítéletet hirdetett volna Palló Péter budapesti rendőr-őrnagy és 12 társa ügyében.  Az I. rendű vádlott Palló „operatív, illetve nyomozói feladatkört látott el az egyik budapesti kerületi rendőrkapitányságon”. Az idézet az OBH összefoglalójából való, Palló pedig a XV. kerületben szolgált és vétett. Az őrnagy a vád szerint többek között „2009-ben egy letartóztatott gyanúsított szabadlábra helyezéséért majd a nyomozás megszüntetéséért pénzt kért/ek/ és vett/ek/ át a gyanúsított hozzátartozóitól”. Az operatív kifejezésre hívnánk föl a figyelmet, ami valami titkos, fedett feladatkört takar.

            Azért Zalaegerszegen tárgyalták az ügyet, mert dr. Handó alkotmány/alaptörvény-ellenesen a fővárosból Zalaegerszegre helyezte a tárgyalást. Az erre lehetőséget adó törvényt az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte, így az ítélethirdetés elmaradt, a nulláról kezdik majd az egészet Budapesten: kéttucatnyi ügyhöz – mint pl. Hagyó Miklós és társai – hasonlóan.

            Pallónak szerepe volt az „ároktői banda” egyik vádlottjával kapcsolatban is. A banda tagjainak bűncselekményeivel kapcsolatos visszaéléssel nem vádolták meg Pallót és társait, de fontos lett volna, hogy még a hétfői ítélet előtt kiderüljön, hogy Palló – legalábbis első fokon – bűnözőnek nevezhető-e. Palló őrnagy ugyanis – a szó köznapi értelmében – tartótisztje lehetett az ároktői, VI. rendű Kolompár András vádlottnak. Még egyszerűbben: az ároktői ügy tárgyalásán elhangzottak alapján egy laikus számára nagyon valószínűnek látszik, hogy a VI. rendű vádlott Palló rendőri besúgója volt. Pallót az ároktői ügyet tárgyaló Cserni bíró is kihallgatta. (A tárgyaláson a védőügyvédek részéről elhangoztak olyan utalások is, amely szerint a rendőrök és informátoraik között nem csupán egyirányú információáramlás történt. Ezek az utalások azonban rendkívül finomak voltak, hiszen már-már egy újabb bűncselekmény gyanúját vetik föl – ezért is tartózkodnánk a megjegyzések pontos értelmezéstől.)

            Gondoljuk végig: egy brutális, fél éven át tartó bűncselekmény-sorozat egyik vádlottja – akire az ügyész 20-30 év börtönt kért - a rendőrség informátora volt?

A hat ároktői vádlott közül az I. és a II. rendű vádlott is szoros kapcsolatban állt a rendőrséggel. Id. Rostás Elemér – aki egyik fiával történt, emlékezetes szökésével lényegében lehetővé tette, hogy családnevük nyilvánosságra kerüljön – első bírósági kihallgatásától kezdve állította, hogy folyamatos kapcsolatban állt a megyei rendőrség egyik magas beosztású rendőrtisztjével. Egy harmadik rendőrrel ellen - aki a tárgyaláson elhangzottak szerint egy ideig az „ároktőiekkel” kapcsolatos nyomozást is vezette – szintén nyomozás folyik, vagy másfél tucatnyi olyan bűncselekmény miatt, amit rendőrként követett el.

           Az ároktői ügyben mintegy másfél tucatnyi tárgyaláson vettünk részt. Ez alapján átfogó képünk alakult ki a bűncselekmény-sorozatról. Ez kevés arra, hogy a vádlottak bűnösségéről határozott véleményünk legyen. A vádlottak – a tárgyaláson tapasztaltak szerint –nem szavahihetők, első nyilatkozatukra az anyjuk nevét sem hinnénk el tőlük. De éveken keresztül következetesen hazudozni nagyon nehéz. Ráadásul olyan rendőrökről, akiket a bíróság is kihallgatott.  

            Tehát legalább két vádlottról kijelenthető, hogy éveken keresztül a rendőrség informátorai voltak, s ez feltételezhető egy harmadikról is. Azok közül a rendőrök közül, akiket informáltak - akár pontosan, akár nem -, kettővel szemben is fölmerült a bűncselekmény alapos gyanúja.

            Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a bíróság mindig ’hozott anyagból dolgozik’. Az esetleges rendőri korrupció nem tárgya a mostani ügynek. Ezért csak feltételezésről lehet szó. A bíróság vajon miként értékeli, ha a nyomozásban érintett rendőrök egy része nem tekinthető szavahihetőnek?

Részlet egy zalai hírportál korábbi cikkéből:

"Visszaéltek helyzetükkel a rendőrök?

2013. február 13.

Arany Gábor

Pénzért helyeztek szabadlábra zsarolás miatt előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottat azok a budapesti rendőrök, akiknek a pere szerdán kezdődött el a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa előtt. A kiemelt ügy tárgyalására az Országos Bírósági Hivatal jelölte ki a zalai bíróságot.

A 13 vádlottról szóló és 13 vádpontban összefoglalt történet még 2009 nyarára nyúlik vissza. Budapest XV. kerületében egy tolatási manőverben megsérült Lakatos János (IV. rendű vádlott) BMW gépkocsija. A férfi az okozótól több alkalommal 1,5 millió forintot követelt, majd további 1,8 milliót. Ez utóbbi összeg felét akarta átvenni, amikor a rendőrök augusztus 19-én a Pólus Centernél elfogták és zsarolás miatt eljárást indítottak ellene. A budapesti nyomozó ügyészség vádja szerint ezt követően Palló Péter őrnagy közvetítőn keresztül felajánlotta a rokonoknak, hogy pénzért megszüntetik az eljárást. Lakatosék ráálltak az üzletre, amit az sem hiúsított meg, hogy másik előadóhoz, Mészáros János hadnagyhoz (III. rendű vádlott) került az ügy. A vád szerint ő Sármány Tibor törzszászlóssal (II. rendű vádlott) felkereste Lakatos János élettársát és egymillió forintot kértek a férfi szabadlábra helyezésért. A pénz gazdát cserélt, Lakatos János szeptember 21-én szabadult.

Ezek után októberben Sármány Tibor felajánlotta, hogy 500 ezer forintért a nyomozást is megszüntetik az ügyében. A határozat megszületett, amiért Sármány Tibor és Mészáros János 500-500 ezer forintot kapott.Az érintettek tagadják a vádakat.Palló Péter azt is tagadja, hogy 2009. szeptember elején közölte egy elfogatóparancs alapján rács mögé került román állampolgárságú férfi hozzátartozóinak, kétmillió forint ellenében lehet segíteni ügyében. A rokon az összeg felét juttatta el az őrnagynak és az ügyben XI. rendű vádlottá lett dr. Bános Csaba ügyvédnek. A többi akkor járt volna, amikor az elfogott férfi kiszabadul."

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogszolgaltatas.blog.hu/api/trackback/id/tr915737165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.01.06. 16:26:58

Sőt mi több, a liberálisok között is vannak kemény bűnözők, nem is kevés.

Azokról mikor írsz, vagy menjünk érte a kurucra?

szamarhegy 2014.01.06. 17:04:28

@♔batyu♔: Ez új, ezek szerint van liberális meg jobboldali rendőrség?
Az ároktői banda meg ezek szerint Fidesz székház security?
Elolvastad egyáltalán a cikket?

martineden 2014.01.06. 18:41:08

@♔batyu♔: Te barom.Mast mar nem lehet rad mondani.Szerintem meg egy faiskolat se jartal ki,hulye gyerek

jogalany 2014.01.06. 18:48:38

A rendőrök is emberek és értenek a bűnhöz.

Menő vagy nem Menő 2014.01.06. 19:34:12

@szamarhegy: Nyilván általánosságban beszélt a liberális bűnözőkről,nem pedig liberális vagy jobboldali rendőrség kontextusban..
Valóban van a rendőrök közt is aki a bűn útjára lép, csak igen ritka,más csoportok képviselőihez képest, pl. liberális színekben ténykedő,bukott politikusokéhoz képest kiváltképp.

flatus 2014.01.06. 19:34:44

Hipotetikus feltevések sorozata a cikk, amely nem kis mértékben alkalmas hangulatkeltésre, gondolom ez volt az alapvető célja szerzőnek.
Gondolom ezt én is feltételezhetem.

♔batyu♔ 2014.01.06. 19:45:06

@martineden: te ostoba, tanulj meg értelmezni. Na fuss neki mégegyszer.

mrZ (törölt) 2014.01.06. 20:03:54

@Menő vagy nem Menő:
>>... csak igen ritka,más csoportok képviselőihez képest...
Csak a büntetési ráta ritka/alacsony, az elkövetési (szvsz) nagyon magas.
süti beállítások módosítása