HTML

Jogszolgáltatás

Jogot szolgáltatnak, nem igazságot. Még mindig jobb, mintha osztanák az igazságot? Laikus tévelygések egy labirintusban.

Friss topikok

Címkék

adócsalás (1) állami;támogatás (1) Ároktői banda (1) ároktői banda (1) bankrablás (1) befetetési szövetkezet (1) bírósági eljárások nyilvánossága (1) biztonság (1) BRFK (1) budapest környéki törvényszék (1) centrum (1) cserbenhagyás; (1) darabolós gyilkosság (1) devizahitel (1) dr kiss mária (1) ebadó (1) élettársi szerződés (1) elöljárói gondoskodás elmulasztása (1) erste bank (1) faludy györgy (1) fanni (1) foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés (1) fogyasztóvédelem (1) fővárosi bíróság (2) fővárosi ítélőszék; (1) fővárosi ítélőtábla (3) Fővárosi törvényszék (1) Fővárosi Törvényszék (1) fővárosi törvényszék (3) fővárosi törvényszék; (1) frizbí (1) gaál jános (1) gál györgy (1) gumiabroncs (1) gyilkosság (1) hajdú péter (1) halálos motoros baleset (1) Handó (1) handó tünde (1) hivatali visszaélés (1) huba olívia (1) hunvald györgy (2) Ibolya Tibor (1) idősek (1) illetékbélyeg hamisítás (1) istenes attila (1) ítélet (2) ítéletek nyilvánossága (1) ittas vezetés (1) Kalina József (1) kártalanítási számla (2) kgfb (1) kínzás (1) kiss ferenc kálmán (1) kiss mária (1) kölcsönszerződés (1) korrupt parkolóőr (1) közbeszerzés; (1) közigazgatási jogkörben okozott kár (1) közlekedési baleset (2) közpénügyi pitbull (1) köztársasági elnök (1) mabisz (2) magyar (1) miszori lászló (1) mobildíjak (1) motoros baleset (1) munkaügyi felügyelet; (1) nadrai géza (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) obh (1) összeférhetetlenség (1) óvás egyesület (1) papp istván; (1) pénzügyi békéltető testület (1) perbeszéd (1) pest megyei bíróság (1) phaeton (1) pilis invest szövetkezet (1) Polt (1) pszáf (1) rablás (1) rendőrség (2) Schmitt Pál (1) sebes péter ügyvéd (1) sirt a (1) személyiségi jog (2) Szijjártó Questor büntetőjog (1) szocialista liberális önkormányzat (1) tallér károly (1) tárgyalótermi tudósítás (1) Tarsoly Csaba (1) telekom (1) tisza kata (1) tisztességtelen szerződési feltételek (1) titkolózás (1) tögl molnár lászló (1) Törvényszék (1) új bírósági eljárás (1) varga béla (1) vaskutai andrás (1) véleményszabadság (1) vesztegetés; (1) vincze piroska (1) Címkefelhő

2011.11.08. 12:34 jogszolga

A Mabisz nem bizonyított, a biztosítottak vesztettek

Címkék: ittas vezetés kgfb mabisz kártalanítási számla kiss mária kiss ferenc kálmán

Ivott, kötelezője sem volt, mégis a Mabisz bukta a pert: és a biztosítottak pénzét.

Újabb pert vesztett a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége), ezúttal azért, mert nem tett eleget a bíróság felszólításának, bizonyítási kötelezettségének. Éppen három éve X. ittasan balesetet okozott, ráadásul kötelező biztosítása (kgfb) sem volt. Személyi sérülés nem volt, a két kocsiban sem volt túl nagy kár – legalábbis X. szerint. A vétlen autóban, egy taxiban azonban a számlák és a taxis biztosítója szerint 1,74 millió forintos kár keletkezett. Miután X-nek nem volt kgfb-je, ezért az ún. Kártalanítási Számla terhére fizette ki a taxis biztosítóját a számla kezelője, a Mabisz. Ezután pedig a Mabisz a jogszabályok alapján követelte ezt az összeget (plusz a költségeket és a kamatokat) X-től, aki egyébként az ittas vezetésért pénzbüntetést kapott, és eltiltották a járművezetéstől.
 
X. azonban továbbra is állította, hogy ekkora kár nem keletkezhetett a taxiban, nem fizetett, így per lett az ügyből. X. továbbra is csak az összegszerűséget vitatta. Az elsőfokú bíróság[1] szerint a Mabisz „által csatolt kárbejelentési adatlap, kárfelvételi jegyzőkönyv, kárelszámolás, kötvény-nyilvántartási adatlap, kárkifizetési igazolás, gépjármű-javítási számla és egyéb iratok nem voltak alkalmasak annak megállapítására, hogy … konkrétan milyen sérüléseket szenvedett a károsult gépjármű.” Ez persze sok mindent elárul a biztosító munkájáról is…
A bíróság fölhívta a Mabisz figyelmét, hogy a bizonyítási kötelezettség őt terheli, de az ennek nem tett eleget. „… bizonyítási indítványt nem terjesztett elő, nyilatkozatot nem tett, ezért e körben a bizonyítás sikertelenségét az elsőfokú bíróság a felperes terhére értékelte”, tehát elmeszelték a Mabiszt. Az ítélet azt is jelenti, hogy X-nek egyetlen fillér kártérítést sem kell fizetnie…
A Kiss Ferenc Kálmán ügyvéd által képviselt Mabisz ugyanezt még kétszer eljátszotta, sikertelenül. Jogerősen is, majd felülvizsgálati eljárásban a Legfelsőbb Bíróság (LB) Kiss Mária vezette tanácsa is elutasította a keresetét, megerősítve, hogy „a Pp. 164. § (1) bekezdése értelmében a felperesnek kellett bizonyítania, hogy a perbeli balesettel összefüggésben milyen összegű kár keletkezett a káresemény bekövetkezésében vétlen gépjárműben.”
 
            A történetben mindenki jól járt, csak a kötelező biztosítással rendelkezők nem. A taxis és biztosítója a biztosítók érdekvédelmi szervezetétől (!), a Mabisztól nagylelkűen megkapta az 1,74 milliót. Olyan kár után, amelyet később a Mabisz a bíróságon nem tudott bizonyítani! A károkozónak, X-nek a Mabisz elhibázott pertaktikája miatt semmit sem kellett fizetnie, még azt sem, amit maga is elismert (volna). Azt csak feltételezni merjük, hogy a Mabisz kifizette az ügyvédi költségeket is.
            A Mabisznak köszönhetően csak azok jártak rosszul, akiknek van kötelezője, a Kártalanítási Számlát ugyanis ezekből tartják fenn. Innen szórtak ki közel 2 millió forintot.
 

[1] A Legfelsőbb Bíróság dr. Kiss Mária vezette tanácsa rossz - álláspontunk szerint jogsértő – szokása szerint az LB ítéletéhez nem csatolta az előzmény-határozatokat, így nem tudjuk közölni az eljáró bíróság és a bíró nevét.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogszolgaltatas.blog.hu/api/trackback/id/tr663363218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szumi 2011.11.09. 10:00:19

Ebből az következik, hogy a taxiban keletkezett kár valóban meg sem közelítette a kifizetett összeget - ami lássuk be, ne ritka. Ha lett volna kgfb-je a károkozónak, akkor az ő biztosítója nyilván megtámadta volna az összeget, mert szemlére kérte volna a járműveket, amiből kiderült volna, hogy a balesettel összefüggésbe hozható kár mélyen alulmúlja a károsult által követeltet.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.09. 10:21:38

@Szumi: Hát igen, mind a 3 oldalról van simlisség, de hát ez egy ilyen társadalom. A taxis valszeg hozzáírta a megsérült iPhone 6-ot is, a részeg halászott a zavarosban, a bíróság meg elsummantotta a részleteket. Bohócország!

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.11.09. 10:56:47

Én ezt nem értem. Ha az összeg nagyságát nem tudta bizonyítani a MABISZ, akkor teljesen jogosan nem kapott pénzt. Gondolom a taxis számlája a javításról segíthetett volna. Így most lehet a MABISZ ellen büntető pert indítani mert indokolatlanul fizetett - hűtlen kezelés?

jogszolga 2011.11.09. 11:10:13

@vicsigabi: (1)A javításról a számla nem volt elég, mert ez önmagában nem bizonyíték arra, hogy a balesetkor keletkezett sérülést javítottak. Ehhez szakértő kellett volna, s a szakértői díjat a Mabisz-nak kellett volna megelőlegeznie. Ezt valamiért nagyon nem akarta a Mabisz, pedig pénze lett volna rá.
(2)A perben a Mabisz ahhoz ragaszkodott, hogy ne rajta legyen a bizonyítási kényszer. Az LB ezt nem fogadta el, de úgy hallottam, más bíróságokon időnként célt ér, s megfordul a bizonyítási kényszer. Tud valaki ilyen ügyekről? (Lehet anyagokat küldeni a jog.szolga@gmail.com címre is.)
(3)Lehet, hogy éppen a hűtlen kezelés nem állja meg a helyét, de az a nagy baj, hogy a Mabisz nem működik átláthatóan, nem számol be pl. arról, hogy milyen pereket, milyen címen visz, milyen eredményekkel. Pedig ez az egész, kgfb-vel rendelkező közösséget érinti.

jogszolga 2011.11.09. 11:15:28

@TrueY: A bírósági ítéletből nem következik, hogy a vétkes (ittas) autós a kártérítési eljárás során simlis lett volna. Egyszerűenmérhetetlenül eltúlzottnak tartotta a közel 2 milliós kárt. Hasamra ütők: lehet, hogy egy 500 ezres számlára szó nélkül fizetett volna.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.09. 11:24:35

@jogszolga: Na jó, de azért az nem nóóóórmális, hogy egy kanyi fillér kártérítést sem kell fizetnie!

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.11.09. 11:35:23

@jogszolga: persze, pongyolán fogalmaztam, de akkor is az az érzésem, hogy X-nek igaza van, a bíróság nem hibázott, a MABISZ meg felelőtlenül járt el - ahogy írtad is.
@TrueY: furcsa, hogy egy kanyi fillért sem ítélt meg a bíróság, de biztos megtette volna, ha legalább valami alapja lett volna rá (hogy miért pont annyit)

isucu 2011.11.09. 11:40:05

Nem értem a Bíróságot, de a MABISZT sem, ha volt kárfelvételi jegyzőkönyv, és fotó a sérűlt gk.ról, valamint kárszámítás, akkor mi nem bizonyított. Miért nem lett bevonva az eljáró biztosító a perbe, miért nem bizonyította Ő hogy mi volt a kár?, A biróság is kérhetett volna szakértőt, aki a kárfelvétel és fotó alapján végez kárszámítást, és akkor van bizonyiték. Ez nonszensz, hogy egy ittas, és GFB. nélküli károkozó semmit nem fizet!A kárfl. alapján a biróság is megállapíthatott volna összeget.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.09. 11:42:15

A kár felvételekor nem készültek fényképek, amik bizonyították volna a sérülés mértékét és a javítások jogosságát?

LallR 2011.11.09. 11:55:06

így van, a kárfelvétel dokumentumai hol vannak? Itt hibázott a mabisz (vagy ugye több összeget állapított meg) és a bíróság is (mert ez nem ítélet ez értékelhetetlen munka) - itt meghalt az igazság!

beavereater [AT] 2011.11.09. 11:56:20

Kolléga koccant, ő volt a hibás, elismerte. Az előtte lévő kocsiról leesett a rendszámtábla. Ő rögtön körbefényképezett mindent, ami ugyan az előtte állónak nem annyira tetszett, de kollégámék voltak többen.
Fél év múlva papír, a kgfb-je több, mint kétmilliót fizetett a másik autósnak. Ő besétált a fotókkal a biztosítóhoz, egyből valami fejeshez ment, épp csak kezet nem csókoltak neki. Mostanában kerül bíróságra az ügy, megbukott a komplett szerviz, mint kiderült, más esetekben is csaltak, csak eddig egy biztosítós cimborájuk intézte az ügyeiket, a kolléga meg persze egy szinttel feljebb adta le a képeket. Mint kiderült, a biztosítós fickónál otthon voltak hasonló képek ügyfelektől, csak azokat időben el tudta csípni. Ennyit a biztosítókról...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.09. 12:02:37

Nekem fura, hogy ebben az ügyben a Mabisz nyelte be a kárt.
Ha nincs a károkozónak biztosítása, akkor cascora rendezik első körben - taxisoknak gondolom, van.
De ha nincs, akkor a károsult kötelezőjét kezelő biztosító a kárfelvevő.
Esetleg a javítóban történt a kárfelvétel.

Ha annyira nem volt bizonyíték, hogy se fotó, se kárfelvételi lap alapján nem lehetett költséget számolni,
akkor az a hunyó, aki a kárfelvételt így elbaszta.
Vagy lehet, hogy a Mabisz, hogy ilyen slendrián munkát egyáltalán elfogadott.
Igaz.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.09. 21:17:12

@vicsigabi: Nekem életemben egyszer volt bírósági ügyem. Két évig pereskedtem az állammal. Egy épület ráomlott az autómra. Fotó volt, rendőr jegyzőkönyvet vett fel, az épület tök romos. Nyilvánvaló volt.

ZOH 2011.11.18. 14:40:02

Itt a Mabisz a hunyó, maga az ítélet szerintem teljesen rendben van. Az igazságtalanságon meg kár háborogni, nyilván nem lehet törvényben szabályozni, hogy mi van, ha trehány a felperes. Ahogy fentebb írta valaki, ez tulajdonképpen hűtlen kezelés a Mabisz részéről.
süti beállítások módosítása