HTML

Jogszolgáltatás

Jogot szolgáltatnak, nem igazságot. Még mindig jobb, mintha osztanák az igazságot? Laikus tévelygések egy labirintusban.

Friss topikok

Címkék

adócsalás (1) állami;támogatás (1) Ároktői banda (1) ároktői banda (1) bankrablás (1) befetetési szövetkezet (1) bírósági eljárások nyilvánossága (1) biztonság (1) BRFK (1) budapest környéki törvényszék (1) centrum (1) cserbenhagyás; (1) darabolós gyilkosság (1) devizahitel (1) dr kiss mária (1) ebadó (1) élettársi szerződés (1) elöljárói gondoskodás elmulasztása (1) erste bank (1) faludy györgy (1) fanni (1) foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés (1) fogyasztóvédelem (1) fővárosi bíróság (2) fővárosi ítélőszék; (1) fővárosi ítélőtábla (3) Fővárosi törvényszék (1) fővárosi törvényszék (3) Fővárosi Törvényszék (1) fővárosi törvényszék; (1) frizbí (1) gaál jános (1) gál györgy (1) gumiabroncs (1) gyilkosság (1) hajdú péter (1) halálos motoros baleset (1) Handó (1) handó tünde (1) hivatali visszaélés (1) huba olívia (1) hunvald györgy (2) Ibolya Tibor (1) idősek (1) illetékbélyeg hamisítás (1) istenes attila (1) ítélet (2) ítéletek nyilvánossága (1) ittas vezetés (1) Kalina József (1) kártalanítási számla (2) kgfb (1) kínzás (1) kiss ferenc kálmán (1) kiss mária (1) kölcsönszerződés (1) korrupt parkolóőr (1) közbeszerzés; (1) közigazgatási jogkörben okozott kár (1) közlekedési baleset (2) közpénügyi pitbull (1) köztársasági elnök (1) mabisz (2) magyar (1) miszori lászló (1) mobildíjak (1) motoros baleset (1) munkaügyi felügyelet; (1) nadrai géza (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) obh (1) összeférhetetlenség (1) óvás egyesület (1) papp istván; (1) pénzügyi békéltető testület (1) perbeszéd (1) pest megyei bíróság (1) phaeton (1) pilis invest szövetkezet (1) Polt (1) pszáf (1) rablás (1) rendőrség (2) Schmitt Pál (1) sebes péter ügyvéd (1) sirt a (1) személyiségi jog (2) Szijjártó Questor büntetőjog (1) szocialista liberális önkormányzat (1) tallér károly (1) tárgyalótermi tudósítás (1) Tarsoly Csaba (1) telekom (1) tisza kata (1) tisztességtelen szerződési feltételek (1) titkolózás (1) tögl molnár lászló (1) Törvényszék (1) új bírósági eljárás (1) varga béla (1) vaskutai andrás (1) véleményszabadság (1) vesztegetés; (1) vincze piroska (1) Címkefelhő

2012.02.01. 07:12 jogszolga

Hunvald György és a tiszaeszlári vérvád

Címkék: hunvald györgy perbeszéd sebes péter ügyvéd vincze piroska fővárosi törvényszék

            Petrocelli nyomában (1)

            
            A jogi pr-ral foglalkozó petrocelli.blog tavaly rendszeresen közölte elemzéseit a jogi viták, bírósági eljárások közvéleményt formáló eszközeiről, lehetőségeiről, pertaktikákról. Olyan részletekkel is foglalkoztak, mint pl. a bírósági tanúk felkészítése. December közepe óta sajnos nem jelentkeztek újabb poszttal, pedig a ’Hunvald- per’ védőbeszédeinek kivesézése igazán az ő asztalukra való téma. Mi nem vállalkozunk egy pr alapú elemzésre, de a történetet megosztjuk. Várjuk a nálunk felkészültebbek elemzéseit!
A ’Hunvald-ügyet’ a Fővárosi Törvényszéken, Vincze Piroska bíró tanácsa tárgyalja (a tanács ötfős, és két bíró+három - civil - ülnök felállásban játszik). A vádbeszédek után tegnap kezdték meg az ügyvédek a védőbeszédeiket. A II. rendű Hunvald György ártatlansága mellett védője, Sebes Péter remek kis beszédet rittyentett a bíróságnak. Némi ollózással egy utcai tiltakozás szónoklatává is lehetne alakítani, sokkal jobb lenne, mint pl. Majtényi László beszéde volt az Opera előtti tüntetésen. A vázat a perbeszéd érvelésének a jogi sallangoktól megfosztott retorikai fordulatai adhatnák. Az ügyvéd kitartóan ostorozta a vádat (értékes a tanúja, csak nem ebben a perben; pályafutásom alatt én még ilyen jogi érvelést nem láttam; a vád százéves büntetőjogi kategóriákat rúg fel), és udvarolt a bíróságnak (leteremtette az ügyészt, mert nem a „Tisztelt Bíróság” megszólítással kezdte a vádiratot; én nem is vettem észre egy fontos iratot, a Tisztelt Bíróság kérdezett rá, stb). Szokványos és normális eszközök, mert egy alapos jogi érvelésbe lettek ágyazva – végtére is egy jó ügyvédről van szó.
 
A keretes szerkezettel, amibe a védőbeszédet ágyazta, s a napi politikai utalásokkal, Sebes Péter egyértelműen túllépett a jogi érvrendszeren. Az ügyészség álláspontját folyamatosan az ortodox-unortodox – szerű poénokkal próbálta meg hitelteleníti, s a vádat folyamatosan a napi politikai kontextusba helyezte. „Már a köztársasággal is baj van”, indított, s azt a képet hívta elő, hogy a Fidesz (természetesen nem néven nevezve) bármikor, bármit megtehet, fölrúgva a jogállami normákat, s ezt a magatartást közvetlenül rávetítette magára a vádra és a vádlóra is.
Azt sugallta, azért ülünk most a bíróságon, mert egy szocialista-liberális önkormányzat ügyeiről van szó. A védőbeszédét teleszórta olyan utalásokkal, amelyek szerint a fideszesek hasonló dolgokat követnek el, mint amit most a vád tárgyává tettek. Persze most sem említett párt- vagy egyéb nevet, de mivel már korábban (gondosan) benyújtott iratokra és érvelésekre alapozott, mindenki (leginkább a bíróság) tudta, mire célozgat. Előbb arra, hogy korábban Deutsch Tamás kerületi országgyűlési képviselőként kapott ingyenes irodát, telefonhasználatot, egyebeket; később pedig arra, hogy a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzat egyik 2009-es ingatlanügylete ahhoz hasonló, amit most a vád kifogásol.
A „túloldalon” (a Markó utca másik oldalán) már nem Legfelsőbb Bíróság, hanem Kúria székel; a Fővárosi Bíróság sem az már ami (hanem Fővárosi Törvényszék), de azért ő, Sebes Péter, reméli, hogy „még a régi bíróság ítél”. Tehát ha elítélik Hunvaldot, akkor az már egy ’új’ bíróság ítélete lesz, vonható le a ki nem mondott következtetés.
 S amivel igazán ’megemelte’ a perbeszédét, az az egyik „kollégájára” való hivatkozás volt, már rögtön védőbeszédének elején. „A közvéleménynek… nincs helye az igazságszolgáltatásban”, figyelmeztette egy idézettel a bíróságot. Majd „a politikai bulvár”-ra (értsd: Magyar Nemzet, Magyar Hírlap) mért fricskák után a beszéd végére tartogatta a slusszpoént. Kicsit hosszabban idézte [1]meg újra a „kollégát”, hogy aztán leránthassa a leplet arról, hogy mindezt Eötvös Károly mondta a tiszaeszlári per védőbeszédében. Sebes tovább már nem terelgette a hallgatóságot: gondoljon erről mindenki, amit akar…
Nem tudjuk, hogy Sebes Péter valójában olvas-e Eötvös Károlyt - akihez megpróbálta saját magát is felemelni -, de az mindenképpen feltűnő, hogy alig fél éve a Népszabadság is ugyanezt citálta [2]a Képíró-per ítéletén borongva.
 A keretes szerkezethez ragaszkodó Sebes a védőbeszéd elején és a végén is kijelentette (talány, hogy ennek mi volt a funkciója): nem tudja, fogalmazott, Hunvald György jól döntött-e, hogy őt választotta ügyvédjének. Perbeszéde alapján mi sem. De a nagy kérdés, hogy az ötfős tanácsra tudott-e hatni ezzel a retorikával.


[1] „A közvéleménynek helye van az utcán, helye van a sajtóban, a közvéleménynek helye van a köztanácskozás zöld asztalán, helye van a nemes vármegyénél, helye van a község ügyeinek elintézésében, de nincs helye az igazságszolgáltatásban és a tudományban.”
[2] http://nol.hu/archivum/20110720-amire_nem_valo_a_jog

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogszolgaltatas.blog.hu/api/trackback/id/tr794041599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

preddy 2012.02.01. 09:46:56

Sebes Péter, ha jóban lenne a Magyar Nemzettel, betekintést kérhetne az ítéletbe...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.01. 10:25:38

"Azt sugallta, azért ülünk most a bíróságon, mert egy szocialista-liberális önkormányzat ügyeiről van szó. "

mert tenyleg igy van

fuggetlenul attol, hogy hunvald elkovetett-e valamit, vagy nem, ha fideszes lenne, most nem allna birosag elott, osszearnanak mogotte es az ugyeszseg nem emelne ellene vadat.

teljesen nyilvanvaloan a magyar jog lefekudt a fidesznek. ennek koszonhetoen hunvaldek martirokka valnak a kozvelemeny szemeben, biroi pedig a fidesz verbiraiva. es mint mondottam volt, ez teljesen fuggetlen hunvald bunossegetol avagy artatlansagatol.

a fidesz elkurta a magyar jog pr-jat, jelenleg a birosagokra es az ugyeszsegre az ember mint orban viktor es bosszuszomja altal kezivezerelt vegrehajto szervezetre gondol.

balambher 2012.02.01. 10:43:39

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
igen. Magyarországon kettős mérce van. Az vérlázító, ha egy miniszterelnök (Medgyessy) az előző rendszer titkosszolgálatának dolgozott, de abban semmi kivetnivaló nincs, ha a jegybank elnöke (Járai) tette ugyanezt. Ha egy fideszes sikkaszt 164 milliót (Várhegyi), azt felfüggesztett börtönre ítélik, ha egy MSZP-s 63-at, azt letöltendő és hosszabb idejűre, ráadásul ugyanennek a "pénzosztó" bizottságnak a fideszes tagja ma a miniszterelnök személyes szóvivője.
Ha a "békés járókelők" kukákat borogatnak, autókat gyújtanak fel, az belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, az ellenük fellépő rendőrök tanúvallomása viszont utólag törvényileg lett megsemmisítve.
A konkrét ügyben pedig szó sem esik az illető kerület korábbi fideszes frakcióvezetőjéről, akit hagytak Dél-Amerikába menekülni, vajon miért menekült el, csak nem követett el valamit...?

Logan Grimnar 2012.02.01. 10:44:41

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
"jelenleg a birosagokra es az ugyeszsegre az ember mint orban viktor es bosszuszomja altal kezivezerelt vegrehajto szervezetre gondol. "

az ember nem, csak az olyan elmebeteg ballibbantak mint te Sipi...

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.01. 10:48:00

A magyar miniszterelnök aláírta azt a pénzügyi paktumot, amit tavaly decemberben még élesen kritizált, sőt úgy vélte: csak az Országgyűlés dönthet róla.
Ezt mondta Orbán akkor és most
2011. december 9.
– Szigorúbb szabályokat jelent a megállapodás, és vétójogot veszít el, aki csatlakozik hozzá. Az én mandátumom nem terjed ki arra, hogy föladjak bármit is a magyar szuverenitásból, ezért a magyar parlamentnek kell döntést hoznia ebben a kérdésben.
2012. január 30.
– A szerződés Magyarország számára óriási siker. A magyar diplomácia bravúrja, hogy a szerződés végső szövege szerint a szigorú követelmények csak akkor vonatkoznak az eurózónához jelenleg nem tartozó tagállamokra, ha azok belépnek az övezetbe.
Akiknek ilyen hamis a k.elnökük / S.vicc copy Pál/ , ilyen kétszínű a m.elnökük is.
Szegény Magyarország, meddig tűröd?

vezér01 2012.02.01. 10:59:55

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Az MSZP-SZDSZ-es igazságszolgáltatás tartóztatta le őket.Csak viccnek szánták?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.01. 11:10:25

@Logan Grimnar: @vezér01: meggyes tamas

es ennel tobbet nem kell mondanom.

egyebkent kellene talan erteni a leirtakat, nem? nem rogton savat hanyni, csak sz3epen elolvasni es az edes anyatoktol tanult nyelven ertelmezni a leirtakat.

es tovabbra sem allitom, hogy hunvald artatlan. azt allitom, hogy a magyar jogszlgaltatas pillanatnyilag teljes mertekben a kormany ala rendeltetett es a politika eszkozeve valt.

es igen, eppen azert tud hunvald vedoije megelni abbol, hogy partrendelesre tortent jogi szinhazzal van dolgunk, mert a jelenlegi magyar joggyakorlat nem zarja ki a partrendelesre tortent jogi szinhazasdit. sot, nap mint nap bizonyitja az ugyeszseg elkotelezettseget a part iranyaba. lasd mol-ina ugy, ahol 'szerintuk" nem tortent semmi sem..

lyia (törölt) 2012.02.01. 11:30:42

Kis adalék a magyar ügyészi szervezet értékeléséhez, avagy miből lesz a cserebogár:

Budapest, 1952. december 25. Szigorúan titkos

A. JA. VISINSZKIJ ELVTÁRSNAK, A SZOVJETUNIÓ KÜLÜGYMINISZTERÉNEK

Mellékelten küldöm Önnek "Az ellenséges elemek földalatti tevékenységéről a Magyar Népköztársaságban és az ellenük folytatott harcról" című rövid jelentést, amelyet a Nagykövetség tanácsosa, I. F. Filippov elvtárs fogalmazott.

A jelentésben foglaltak bemutatják azt a harcot, amelyet a magyar belügyi szervek az utóbbi három-négy hónapban az MNK területén egymástól elszigetelten tevékenykedő banditacsoportok feltárása és likvidálása terén folytattak. Ezek a bandák antidemokratikus röplapok terjesztésével foglalkoztak, diverzáns tevékenységet fejtettek ki, és aktív elvtársainkat gyilkolták. Egyes bandák a titóistákkal álltak kapcsolatban, míg mások a budapesti nyugati nagykövetségekkel működtek közre. Néhány banda ügye már az ügyészség elé került, mások ügyét a belügyi szervek még vizsgálják.

A jelentés jó néhány adatot közöl arról a harcról, amelyet a magyar népgazdaság egyes ágazataiban szabotázsakciókat szervező ellenséges elemekkel folytatnak. Ugyanakkor ezekkel az adatokkal óvatosan kell bánni, mert a nyomozás még nem fejeződött be.

Figyelemre méltók a jelentés egyes adatai, amelyekből kiderül, hogy a MNK-ban feltűnően sok büntetőeljárási irat került a vádhatóság elé: 1951-ben 362 ezer ember ellen indult eljárás, ezen kívül pedig a rendőri szervek által alkalmazott adminisztratív intézkedések több mint 500 ezer embert érintettek

A tények arra utalnak, hogy számos eljárás indult komolyabb megalapozás nélkül: nem is került sor ügyészségi szakaszra. A tömeges eljárások és adminisztratív intézkedések óhatatlanul negatívan befolyásolja a lakosság hangulatát.

Az igazságügyi szervek ismert mulasztásait és zavarosságát még tetézi, hogy az MNK-ban mindezidáig nincs Legfőbb Ügyészség. Mint ismeretes, az 1949-ben megalkotott magyar Alkotmány 42. §-a előírja, hogy "A törvények betartása fölötti felügyelet a Magyar Népköztársaság Legfőbb Ügyészségének feladata.

A Legfőbb Ügyész felügyeletet gyakorol valamennyi minisztérium, az ezekhez tartozó valamennyi intézmény és más államhatalmi szerv fölött, valamint az egyes állampolgárok fölött."

Az MNK Alkotmányának ez a cikkelye nem valósult meg. Mindezidáig hiányzik a Legfőbb Ügyészség, a törvények betartatásának ellenőrzése az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. A legfelsőbb állami vezetés halogatta az ügyészi szervek létrehozását, valamint a legfőbb ügyész megválasztását: mindez arra utal, hogy a maga részéről lebecsüli ennek a fontosságát.

Ilyen körülmények között különösen fontos és időszerű az MNK Igazságügyi Minisztériumában tevékenykedő szakembereink, Ricskov és Kalenov elvtársak tevékenysége. Ők arról tájékoztattak, hogy az igazságügyi rendszer strukturális hibái mellett ezeknek a szerveknek a tevékenységében is komoly hiányosságok vannak. Szakembereink munkája arra irányul, hogy tisztázzák ezt a bonyolult kérdést, és legyenek a magyar elvtársak segítségére az igazságügyi szervek működésében.

Je. Kiszeljov, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

Az Orosz Föderáció Elnöki Levéltára, 077. fond, 32. csoport, 60. őrzési egység, 261-262. oldal.

2012.02.01. 18:04:11

Na és? ha Eötvös Károlyhoz próbálta magát fölemelni (egyáltalán hova föl?) és ráadásul, úgy, hogy nem is olvasta?!
Hát kéremszépen, amikor Eötvös Károly magyar és nemes, -akkor persze föl, amikor valaki viszont ilyent állít akár még a mérsékelt xjxoxbxbxoxlxdxaxlxix, prdn nemzeti oldali közegben is, hogy: "... egy különös kisebbségi mozgalom mindent elkövetett, hogy az egyszerű aktából faji kérdést, vérvádat, egyetemes extázist csiholjon. 100 ezer forintos hatalmas összegért megfogadták a kor egyik legdörzsöltebb ügyvédjét s egyben legismertebb íróját, Eötvös Károlyt, aki nem átallott az igazság Júdása lenni, sőt később egy teljesen elfogult könyvet írni az ügyről."
-akkor le!
Mert ilyen kijelentéseket megbízható, elkötelezett jobboldali - tehát honunkban nemzeti - közegben nem ildomos és nem is szokás bírálni.
Csak ballibbantban.
Akkor most mi van? Miért ne merjen hivatkozni rá?
Sok minden nem etikus és nem fair ám a magyar jogban és már elég régóta, de ennek egész biztosan nem a fülkeforradalom fog véget vetni.
Ez a nemzeti kultúra elidegeníthetetlen része. Mondhatnám nemzeti érték. Úgy tűnik, hogy Jól elvannak a régi jelentő elvtársak és akkori beosztottjaik/alárendeltjeik, ill. a mai főnökök - gyűlölt régi följebbvalók az ilyen sunyi vitákon és minősítgetéseken.
Egy srófra jár az eszük, csak az egyik balmenetes, a másik jobb, azaz azt is mondhatnám, hogy az hogy ez így maradjon az valójában ma az egyetlen egyetemes nemzeti érdek.

vezér01 2012.02.02. 10:30:37

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Sipikém,arra nem reagáltál,hogy miért az MSZP-SZDSZ pártfüggetlen igazságszolgáltatása csapott le erre a társaságra?! Igaz lenne,hogy Hunvald már a Fletó babérjaira tört?
süti beállítások módosítása