HTML

Jogszolgáltatás

Jogot szolgáltatnak, nem igazságot. Még mindig jobb, mintha osztanák az igazságot? Laikus tévelygések egy labirintusban.

Friss topikok

Címkék

adócsalás (1) állami;támogatás (1) Ároktői banda (1) ároktői banda (1) bankrablás (1) befetetési szövetkezet (1) bírósági eljárások nyilvánossága (1) biztonság (1) BRFK (1) budapest környéki törvényszék (1) centrum (1) cserbenhagyás; (1) darabolós gyilkosság (1) devizahitel (1) dr kiss mária (1) ebadó (1) élettársi szerződés (1) elöljárói gondoskodás elmulasztása (1) erste bank (1) faludy györgy (1) fanni (1) foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés (1) fogyasztóvédelem (1) fővárosi bíróság (2) fővárosi ítélőszék; (1) fővárosi ítélőtábla (3) fővárosi törvényszék (3) Fővárosi törvényszék (1) Fővárosi Törvényszék (1) fővárosi törvényszék; (1) frizbí (1) gaál jános (1) gál györgy (1) gumiabroncs (1) gyilkosság (1) hajdú péter (1) halálos motoros baleset (1) Handó (1) handó tünde (1) hivatali visszaélés (1) huba olívia (1) hunvald györgy (2) Ibolya Tibor (1) idősek (1) illetékbélyeg hamisítás (1) istenes attila (1) ítélet (2) ítéletek nyilvánossága (1) ittas vezetés (1) Kalina József (1) kártalanítási számla (2) kgfb (1) kínzás (1) kiss ferenc kálmán (1) kiss mária (1) kölcsönszerződés (1) korrupt parkolóőr (1) közbeszerzés; (1) közigazgatási jogkörben okozott kár (1) közlekedési baleset (2) közpénügyi pitbull (1) köztársasági elnök (1) mabisz (2) magyar (1) miszori lászló (1) mobildíjak (1) motoros baleset (1) munkaügyi felügyelet; (1) nadrai géza (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) obh (1) összeférhetetlenség (1) óvás egyesület (1) papp istván; (1) pénzügyi békéltető testület (1) perbeszéd (1) pest megyei bíróság (1) phaeton (1) pilis invest szövetkezet (1) Polt (1) pszáf (1) rablás (1) rendőrség (2) Schmitt Pál (1) sebes péter ügyvéd (1) sirt a (1) személyiségi jog (2) Szijjártó Questor büntetőjog (1) szocialista liberális önkormányzat (1) tallér károly (1) tárgyalótermi tudósítás (1) Tarsoly Csaba (1) telekom (1) tisza kata (1) tisztességtelen szerződési feltételek (1) titkolózás (1) tögl molnár lászló (1) Törvényszék (1) új bírósági eljárás (1) varga béla (1) vaskutai andrás (1) véleményszabadság (1) vesztegetés; (1) vincze piroska (1) Címkefelhő

2012.02.22. 15:42 jogszolga

Rejtőzködik a Pszáf Pénzügyi Békéltető Testülete

Címkék: pszáf titkolózás pénzügyi békéltető testület nadrai géza

 

A pénzügyi fogyasztói viták alternatív rendezési fóruma 2011 közepe óta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (Pszáf) gyámkodása alatt működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT). Elvileg egy pártatlan szervezet, amelyhez csak a fogyasztók fordulhatnak, ha panaszukat a pénzügyi szolgáltató elutasítja. Fél év alatt 1200 beadvány érkezett a PBT-hez, ez bizonyítja, hogy gyorsan fontos intézménnyé lett, ami annak is köszönhető, hogy az ügyfelek számára ingyenesen működik. A fogyasztók, elsősorban magánszemélyek számára a PBT olyan, mintha bírósághoz fordulnának, fejtegette szerdai sajtótájékoztatóján Nadrai Géza, a PBT elnöke.
 
A PBT honlapjáról (amely a Pszáf honlapján belül működik) nem derül ki, hogy ki a Testület elnöke, s az sem, hogy kik az eljáró tanácsok tagjai.[1] Pedig pár ezer forintos vitáktól kezdve adott esetben tízmilliós nagyságrendűekről is dönthetnek. Ráadásul Nadrai szerint a PBT „jelentősebb döntéseire a pénzügyi szolgáltatók jogászai odafigyelnek, hivatkoznak rá, esetenként szakmai vitákat folytatnak róla, tehát ezek a döntések ’élnek’, alakítják a joggyakorlatot.” Ezért is különös, hogy a PBT tanácsainak tagjai inkognitóban működnek, őket csak az egyes határozatokból lehet kigyűjteni.
 
A PBT fennen hangoztatja, hogy független, és átláthatóan működik. Ez azonban feltételezné, hogy a PBT – a bíróságokhoz hasonlóan – honlapján nyilvánosságra hozza az eljáró tanácsok tagjainak nevét; az ügyelosztási, helyettesítési rendet.
Ráadásul a PBT elnöke dönthet a tanácsok összetételéről, s ő szignálja ki az egyes ügyeket. Végeredményben tehát egyetlen személytől függ - ismeretlen eljárásrend alapján -, hogy melyik tanács kinek az ügyét tárgyalja.
 
Az alábbiakban részben pótoljuk a Pszáf és a PBT mulasztását, és az egyedi határozatok alapján közöljük ahét eljáró tanács elnökeinek/tagjainak névsorát.
 
Pénzügyi intézményekkel (bankok, takarékszövetkezetek) és befektetési szolgáltatókkal kapcsolatos ügyek:
 
dr. Bukta Krisztina elnök, dr. Erdős Viktor, Prihoda Anikó
dr. Kőhalmi Attila elnök, dr. Németh Szilvia, Szabó Péter
dr. Sándor Roland elnök, Mohosné dr. Jakab Ágnes, Rajki Klára
dr. Tóth Andrea elnök; dr. Lajkó Ildikó Erzsébet, Felföldi Ágnes
 
Biztosítókkal és pénztárakkal kapcsolatos ügyek:
 
dr. Matovics Ruben Ferenc elnök, Dr. Sebestyén Ádám, Fábián Attila
Trencséniné dr. Molnár Ágnes elnök, dr. Nagy Szabolcs, Elek Mariann
dr. Világos Beatrix elnök, dr. Banai Krisztina, dr. Ágai György
 


[1] A PBT első féléves Tájékoztatójából – amit a Pszáf jegyez – szintén hiányzik a Testület elnökének, Nadrainak a neve. Sem a Tájékoztató szerzőjeként, sem a kiadójaként nem jelenik meg. Pedig a „Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló 2010. évi CLVIII. törvény (a továbbiakban: Psztv.) 111. §-a (1) bekezdésének előírása szerint a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke a Pénzügyi Békéltető Testület tevékenységéről évente összefoglaló tájékoztatót készít, melyet jóváhagyásra megküld a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (a továbbiakban: PSZÁF) elnökének. Ha a PSZÁF elnöke a tájékoztatót elfogadja, azt a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke megküldi a fogyasztóvédelemért felelős miniszternek és nyilvánosságra hozza."

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogszolgaltatas.blog.hu/api/trackback/id/tr654172611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totagas 2012.02.22. 19:35:50

Valóban lehetett volna jó szervezet is.
Az elnöke egy igazi hivatalnok jogász, örökké az államigazgatásban dolgozott. A békéltetés, mint valódi lehetőség fel sem merült. Mint a PSZÁF reklamációs osztálya működik. Sima előadói elvárások a testületi tagoktól ("Ez kérem reggel 1/4 9-től 5-ig tartó munkahely" volt az elnök leglényegesebb közlendője a leendő tagoknak), de ahhoz képest kiugró jövedelmek. Nehéz sorsú jogtanácsosoknak remek megélhetési lehetőség a mai nehéz időkben, ezért mindent le is nyelnek szegények.

jogszolga 2012.02.22. 19:56:19

@totagas: Mennyi a jövedelmük?
Nekem azért többnek tűnik a PBT, mint egy reklamációs osztály, csak nem tisztázzák, mit akarnak, eléggé konfúz az egész.

egy maréknyi dollár 2012.02.22. 20:41:06

Ezt a testületet nem ismerem.Csak feltételezem, hogy hasonlóképpen működik mint a Kereskedelmi és Iparkamara Békéltető Testülete.Hozzájuk 2 éve panasszal fordultam, egy - a garanciális időn belül - elromlott telefonnal kapcsolatban.Nagyon korrektek voltak.Levélben, időben kiküldték a tárgyalás pontos helyét és időpontját,a testület névsorát,sőt azt a lehetőséget is felkínálták, hogy választhatok a felsorolt személyek közül.Én és a békéltető testület az adott időben pontosan megjelentünk,a T-Mobile képviseletében nem jött el senki.Alaposan kiveséztük az ügyet,áttanulmányozták az iratokat,sőt magát az inkriminált telefonkészüléket is.Végül a dolog lényegét illetően nekem adtak igazat és ajánlást fogalmaztak meg, miszerint a T-Mobile-nak gondoskodni kell(kéne) az elromlott készülék megjavításáról vagy cseréjéről.(az más kérdés, hogy a cég a füle botját sem mozdította az "ítéletre".
A lényeg az, hogy az iparkamara Békéltető Testületének csak ajánlásra,javaslat-tételre van jogköre;nem tudom, a PSZÁF Békéltető Testületének mire.milyen arányban sikerült a közreműködésével a pénzügyi vitákat megoldani?Erről van valami adat?

jogszolga 2012.02.22. 21:51:51

@egy maréknyi dollár: Itt van egy kis statisztika. Nem igazán jó, mert a szempontok nem az igazán fontosak, de nem haszontalan.

pigstick 2012.02.22. 22:23:28

@egy maréknyi dollár: A honlapon is szerepel, hogy teljesen "egyforma" jogkörrel rendelkeznek, mint a PSZÁF.
Volt velük dolgom, számomra pozitív döntést hoztak, korrekt hozzáállással. Nem érzem, hogy a PBT rejtőzködne, véleményem szerint csak egy kiforratlan dolog még. (mivel tavaly nyáron jött létre)

Csak halkan jegyzem meg 2012.02.23. 09:05:22

@egy maréknyi dollár: www.pszaf.hu/pbt
2012. február 22-i közzététel, letölthető dokumentumban

totagas 2012.02.23. 12:26:05

@jogszolga: Tanácsosi és főtanácsosi besorolás. 400-650e körül + juttatások.
süti beállítások módosítása