HTML

Jogszolgáltatás

Jogot szolgáltatnak, nem igazságot. Még mindig jobb, mintha osztanák az igazságot? Laikus tévelygések egy labirintusban.

Friss topikok

Címkék

adócsalás (1) állami;támogatás (1) ároktői banda (1) Ároktői banda (1) bankrablás (1) befetetési szövetkezet (1) bírósági eljárások nyilvánossága (1) biztonság (1) BRFK (1) budapest környéki törvényszék (1) centrum (1) cserbenhagyás; (1) darabolós gyilkosság (1) devizahitel (1) dr kiss mária (1) ebadó (1) élettársi szerződés (1) elöljárói gondoskodás elmulasztása (1) erste bank (1) faludy györgy (1) fanni (1) foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés (1) fogyasztóvédelem (1) fővárosi bíróság (2) fővárosi ítélőszék; (1) fővárosi ítélőtábla (3) fővárosi törvényszék (3) Fővárosi törvényszék (1) Fővárosi Törvényszék (1) fővárosi törvényszék; (1) frizbí (1) gaál jános (1) gál györgy (1) gumiabroncs (1) gyilkosság (1) hajdú péter (1) halálos motoros baleset (1) Handó (1) handó tünde (1) hivatali visszaélés (1) huba olívia (1) hunvald györgy (2) Ibolya Tibor (1) idősek (1) illetékbélyeg hamisítás (1) istenes attila (1) ítélet (2) ítéletek nyilvánossága (1) ittas vezetés (1) Kalina József (1) kártalanítási számla (2) kgfb (1) kínzás (1) kiss ferenc kálmán (1) kiss mária (1) kölcsönszerződés (1) korrupt parkolóőr (1) közbeszerzés; (1) közigazgatási jogkörben okozott kár (1) közlekedési baleset (2) közpénügyi pitbull (1) köztársasági elnök (1) mabisz (2) magyar (1) miszori lászló (1) mobildíjak (1) motoros baleset (1) munkaügyi felügyelet; (1) nadrai géza (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) obh (1) összeférhetetlenség (1) óvás egyesület (1) papp istván; (1) pénzügyi békéltető testület (1) perbeszéd (1) pest megyei bíróság (1) phaeton (1) pilis invest szövetkezet (1) Polt (1) pszáf (1) rablás (1) rendőrség (2) Schmitt Pál (1) sebes péter ügyvéd (1) sirt a (1) személyiségi jog (2) Szijjártó Questor büntetőjog (1) szocialista liberális önkormányzat (1) tallér károly (1) tárgyalótermi tudósítás (1) Tarsoly Csaba (1) telekom (1) tisza kata (1) tisztességtelen szerződési feltételek (1) titkolózás (1) tögl molnár lászló (1) Törvényszék (1) új bírósági eljárás (1) varga béla (1) vaskutai andrás (1) véleményszabadság (1) vesztegetés; (1) vincze piroska (1) Címkefelhő

2011.10.24. 09:02 jogszolga

A károkozó eltűnt, nem keressük

Címkék: közlekedési baleset közigazgatási jogkörben okozott kár cserbenhagyás; tögl molnár lászló

          Ha a rendőrség nem hisz a tanúvallomásodnak, attól a bíróság még hihet neked. Mindkét esetben pórul jársz. A rendőrség meg a kisujját sem mozdítja.

          A balesetet a vétlen sofőr, B. Ferenc a következőképpen látta. Vezetés közben észrevette, hogy egy gépkocsi áll az út szélén, s annak vezetőjével egy nő beszélget, az út szélén állva. B. lassított, de amikor a kocsi mellé ért, a nő hirtelen hátralépett, emiatt a kormányt elrántotta, s összeütközött a vele szembe jövő autóval. Személyi sérülés szerencsére nem történt, csak anyagi kár, B. kocsijában 600 ezer forintos. Ennek a kárnak a megtérítésért indítottak később pert a Váci Rendőrkapitányság ellen, közigazgatási jogkörben okozott kár megfizetésére”.
 
 
B. úgy látta, „a veszélyhelyzetet M. Attila idézte elő azzal, hogy a gépkocsival hirtelen megindult, és ez kényszerítette a vezetővel beszélgető hölgyet arra, hogy hátralépve a kocsiútra kerüljön, őt pedig ez indította a hirtelen kormánymozdulatra, mely a baleset bekövetkezéséhez vezetett”. M. Attila egyébként ittas volt („jelentős ittasság” befolyásolta), állítása szerint négy sört ivott, s a baleset után el akart hajtani. B. akadályozta meg azzal, hogy kivette a kocsijából a slusszkulcsot. A baleset után az ismeretlen nő otthagyta a helyszínt.
A váci rendőrkapitányság nyomozott az ügyben, B. Ferenc vétlenségét senki sem vitatta. M. Attila a baleset előzményeiről össze-vissza beszélt a rendőröknek. Előbb azt mondta, hogy a barátnője vezette a kocsit, akivel aztán összeveszett, és az otthagyta; később azt, hogy a hölgy alkalmi, egy kocsmában aznap szerzett ismertség volt – ebben a történetben is a nő vezetett -, és nem tudja a nevét. Volt még más verzió is, de a nőt egyszer sem nevezte meg.
A váci rendőrség másként értékelte a balesetet, mint B. Van ilyen.
Határozatuk szerint „a bekövetkezett balesetért az ismeretlen személyt terheli a felelősség”. Az ismeretlen nő ellen „a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú (!) megsértése” miatt indított eljárást, amit azonban megszüntettek, mert nem tudták kinyomozni, ki a helyszínt otthagyó nő. Ebben az eljárást megszüntető határozatban egyébként föl sem tüntették M. Attila nevét, és kocsijának rendszámát.
A kívülálló laikus számára érthetetlen ez a határozat, mert ha valóban a nő a baleset okozója, akkor aligha lehet a szabálysértése „kisebb fokú’” hiszen elhagyta a baleset helyszínét, s akkor cserbenhagyó. Ha a rendőrség nem őt marasztalja el, szerintem akkor is vádolható lenne segítségnyújtás elmulasztásával. Az pedig viccnek tűnik, hogy a rendőrség nem derítette föl a kilétét. M. Attila esetében pedig akár a hamis tanúzás gyanúja is fölmerülhet. (Az idézett bírósági ítéletek csak összefoglalják a rendőrségi eljárást, ezekből nem ismerhető meg minden részlete.)
 
B. pontosabban az általa vezetett autó tulajdonosa, X. panasszal élt a rendőrségi határozat ellen, amit az ügyészség elutasított. Ugyanakkor a Főügyészség figyelmeztette a váci rendőrkapitányságot a lefolytatott eljárás hibáira (!) derül ki az első fokú bírósági ítéletből. Ennek ellenére később Ruff Edit bíró arra a következtetésre jut, hogy ezek a tartalmi és formai hibák nem olyan súlyúak, amelyekből az következne, hogy a váci rendőrök mulasztottak volna a tényállás teljes körű felderítésében.
 
X. polgári perben próbálta behajtani M. Attilán kocsija javításának költségein, de vesztett. Teljesen logikusan, hiszen B. Ferenc vélekedése a baleset okától csak egy tanú vélekedése. A rendőrség határozata számít. A perek második körében eszerint lépett X. is.
Ha a hatóság szerint az ismeretlen nő a baleset okozója, akkor ebből az következik, hogy nem tudja behajtani rajta a kárát, mert a rendőrség nem kerítette elő. Ezért egy újabb keresetben a Váci Rendőrkapitányságot perelte be, közigazgatási jogkörben okozott károkozásért. Szerinte a rendőrség nem tett meg mindent, ami az adott helyzetben elvárható volt. Példaként megemlítette, hogy M. Attilát pénzbírsággal is lehetett volna arra kényszeríteni, hogy kiadja a nő nevét, vagy lefoglalhatta volna a telefonját, hogy az alapján azonosítsák.
A Pest Megyei Bíróság, a már említett Ruff Edit bíró elutasította X. keresetét. Szerinte a rendőrség „eljárása során kirívóan súlyos, nyilvánvalóan vétkes magatartáson alapuló mulasztás nem volt észlelhető”. A „felperes által megjelölt kényszerintézkedéseket - a pénzbírság kiszabása, mobiltelefon lefoglalása” pedig a rendőrségnek „nem volt kötelezettsége” megtenni.
 
Laikusként –  persze nem elfogulatlanként, mert többször saját káromon tapasztalhattam a rendőrség teljes tehetetlenségét, olyan ügyekben, mint betörés, autófeltörés, lopás – már az első fokú ítéletre is „rácsodálkozom”, s megértem, hogy X. fellebbezett a határozat ellen. Az igazi meglepetést azonban a Fővárosi Ítélőtábla mostani, októberi jogerős ítélete hozza! A tanácselnök és egyben előadó bíró Tögl-Molnár László volt.
Kénytelen vagyok hosszabban idézni és így ismételni is:
B. Ferenc mindvégig azon az állásponton volt, hogy a veszélyhelyzetet M. Attila idézte elő azzal, hogy a gépkocsival hirtelen megindult, és ez kényszerítette a vezetővel beszélgető hölgyet arra, hogy hátralépve a kocsiútra kerüljön, őt pedig ez indította a hirtelen kormánymozdulatra, mely a baleset bekövetkezéséhez vezetett. Mindebből az következik, hogy korabeli időben a nyomozóhatóságnak nem volt olyan többlet feladata, hogy az ismeretlenül maradt nő tekintetében további vizsgálatot végezzen M. Attila egymásnak többször ellentmondó nyilatkozatát követően.”
Tetszenek érteni? A rendőrség érvényes határozatban elvetette B. Ferenc vélekedését, de most a Fővárosi Ítélőtábla egy abraka-dabrával felülírja azt a (jogerős) határozatot! A FIT szerint viszont a rendőrség azért nem mulasztott, mert B. úgy látta, hogy M. Attila a hibás! Tehát a rendőrség szerint B. rosszul látta a történteket, ezért M. Attilán nem hajthatja be a kárát. A FIT szerint B. jól látta a történteket, ezért pedig a rendőrségen sem hajthatja be a kárát!
 
 Egyszerűen agyrém!
 
 
            A Pest Megyei Bíróság 15.P.20.953/2010/19., és a Fővárosi Ítélőtábla
9.Pf.21.034/2011/3 számú ítéletei alapján
 
 

 

Az ítlet szövege nem hitelesített másolat. A kiemelések tőlünk származnak,.
 
Fővárosi Ítélőtábla
9.Pf.21.034/2011/3.
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!
 
A Fővárosi Ítélőtábla dr. Szőllősi József ügyvéd  által képviselt  felperesnek - a Kéryné dr. Kaszás Ágnes Roxán jogi főelőadó által képviseltPest Megyei Rendőr-főkapitányság (1139 Budapest, Teve u. 4-6.) alperes ellen közigazgatási jogkörben okozott kár megfizetésére kötelezés iránt indított perében a Pest Megyei Bíróság 2011. április 29-én meghozott 15.P.20.953/2010/19. számú ítélete ellen a felperes 20. sorszámon előterjesztett fellebbezése folytán meghozta a következő
 
í t é l e t e t :
 
A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja.
 
Kötelezi a felperest, hogy fizessen meg az államnak az adóhatóság felhívására 37.500 (harminchétezer-ötszáz) forint fellebbezési illetéket.
 
Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.
 
I n d o k o l á s :
 
A felperes kereseti kérelmében kérte, hogy a bíróság kötelezze az alperest 624.472 Ft kártérítés, és ennek 2007. április 24. napjától a kifizetés napjáig járó törvényes kamata és perköltség megfizetésére. Keresetét a Ptk. 349. §-ára alapította. Keresete indoklásában előadta, hogy a szabálysértési hatóság amikor egyrészt B. Ferenccel szemben eljárt, illetve amikor a nyomozóhatóság M. Attilával szemben büntetőeljárás nyomozati cselekményt folytatott, nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a M. Attilával beszélgető nő személyazonossága ismertté váljon.
Álláspontja szerint ezzel őt, mint a balesetben részes személygépkocsi tulajdonosát az alperes mulasztó magatartása folytán kár érte, mert nem tudta igényét ezen személlyel szemben érvényesíteni. Állította, hogy a korabeli időben hatályos Sztv. 81. §-a értelmében akár pénzbírság kiszabásával kellett volna kényszeríteni M. Attilát arra, hogy az ismeretlen nő nevét előadja. Másrészt mulasztott a szabálysértési hatóság akkor is, amikor nem foglalta le M. Attila telefonját, ahonnan a hívószámok alapján e nő személye ismertté vált volna.
 
Az alperes a kereset elutasítását kérte. Álláspontja szerint a rendőrhatóság jogkörében úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. A lehetőségeken belül mindent megtett a tényállás tisztázása érdekében. Hivatkozott arra, hogy a közigazgatási jogkörben okozott kártérítés alapjául csak olyan mulasztás szolgálhat a bírói gyakorlat szerint, mely nyilvánvaló és vétkes magatartáson alapul, mely a perbeli esetben nem állapítható meg.
 
Az elsőfokú bíróság beszerezte a Váci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán folyt előzményi szabálysértési iratokat, továbbá a Váci Városi Bíróság előtt 5.B...../2007. számon M. Attila ellen ittas vezetés vétsége miatt folyamatban volt ügy iratait, valamint a jelen per felperese részéről M. Attila és társa alperesek ellen a Váci Városi Bíróság előtt P......./2008. számon megindított ügy előzményi iratait. Ezen iratok ismeretében, valamint B. Ferenc és M. Attila tanúk meghallgatását követően meghozott ítéletével a felperes kereseti kérelmét elutasította és kötelezte a felperest, hogy fizessen meg az alperesnek 30.000 Ft perköltséget, valamint az állam javára az adóhatóság felhívására 37.470 Ft kereseti illetéket.
Ítélete indokolásában részletesen elemezte a már felsorolt előzményi iratokból megállapítható történeti tényállást. Rögzítette, hogy a felperes tulajdonát képezte a balesetben részes gépkocsi, melyet B. Ferenc vezetett. Tényként állapította meg, hogy a felperes a gépkocsi javítására a keresetben írt összeget teljesítette. Ezt meghaladóan rögzítette, hogy a Váci Rendőrkapitányság mint szabálysértési hatóság B. Ferenccel, valamint egy ismeretlen személlyel szemben folytatott szabálysértési eljárást, és ennek keresetében B. Ferenccel szemben a szabálysértési eljárást szabálysértés hiánya miatt szüntette meg. Az ismeretlen személy ellen a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének szabálysértése miatt indított eljárást pedig a szabálysértés elkövetője személyének ismerete hiányában szüntette meg.
 
A bíróság ugyancsak tényként rögzítette, hogy B. Ferenc előadása ezen eljárás során az volt, hogy a baleset okozója nem az ismeretlen személy, hanem M. Attila volt. Ezt támasztja a felperes által kezdeményezett és M. Attilával szemben korábban folyamatban volt peres eljárás anyaga is.
 
Az elsőfokú bíróság ítélete jogi indoklásában rögzítette, hogy a szabálysértési eljárás keretében az alperes mint szabálysértési hatóság a számára meghatározott eljárás szabályainak betartásával és megfelelő intézkedések megtétele mellett hozott döntést. Olyan mulasztást nem követett el, mely indokolná vele szemben a kártérítési felelősség megállapíthatóságát.
 
Az elsőfokú bíróság ítéletével szemben a felperes élt fellebbezéssel. Fellebbezésében az Sztv. 52. § (1) bekezdésére, 79. §-ára, 80. § (1) bekezdés a) pontjára és 81. §-ára utalt. Előadása az volt, hogy a szabálysértési hatóságnak M. Attilát pénzbírsággal kellett volna kényszeríteni az ismeretlenül maradt hölgy nevének bejelentésére. Másrészt vele szemben foglalást kellett volna végrehajtani, mely szerint tárgyi bizonyítási eszközként kellett volna lefoglalni telefonját, melyből az ismeretlenül maradt személy telefonjára adat lett volna felkutatható.
 
Az ellenérdekű fél az elsőfokú bíróság ítéletének helybenhagyását kérte.
 
A felperesi fellebbezés folytán az elsőfokú ítéletnek nem volt a Pp. 228. § (4) bekezdése szerint jogerőre emelkedett rendelkezése.
A fellebbezés nem alapos.
 
Az elsőfokú bíróság a szükséges keretben az előzményi iratokat beszerezte, az általa megállapított tényállás és az abból levont jogi következtetés megfelel az irányadó jogszabályoknak, ezért a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét a Pp. 253. § (2) bekezdése alapján helybenhagyta.
 
A felperesi fellebbezésre utalva az alábbiakat emeli ki:
 
A felperes nem volt részese a szabálysértési eljárásnak sem, és nem volt ügyfél a büntetőeljárás során sem. A szabálysértési hatóságnak minden esetben a szükséges keretben kell a bizonyítást lefolytatni és ennek a szabálysértési hatóság eleget tett. A felperes gépkocsiját vezető B. Ferenc mindvégig azon az állásponton volt, hogy a veszélyhelyzetet M. Attila idézte elő azzal, hogy a gépkocsival hirtelen megindult, és ez kényszerítette a vezetővel beszélgető hölgyet arra, hogy hátralépve a kocsiútra kerüljön, őt pedig ez indította a hirtelen kormánymozdulatra, mely a baleset bekövetkezéséhez vezetett. Mindebből az következik, hogy korabeli időben a nyomozóhatóságnak nem volt olyan többlet feladata, hogy az ismeretlenül maradt nő tekintetében további vizsgálatot végezzen M. Attila egymásnak többször ellentmondó nyilatkozatát követően. A másodfokú bíróság megítélése szerint nyilvánvaló, hogy a felperesnek ez a hölgy nem közvetlen ismerőse volt, a jelentős ittasság mellett felvett első nyomozati vallomása e körben nem foghat helyt.
 
A felperes kára és az alperes tevőleges magatartása vagy mulasztása között semmiféle okozati összefüggés nincs. A felperes azt a kárát kívánja az alperessel szemben érvényesíteni, melyet a jármű javítására fordított. Ezt a kárt nem vitásan nem az alperes okozta. Így ezen okozati összefüggés hiányában is az alperessel szemben előterjesztett felperesi kereset minden alapot nélkülöz.
 
Mindebből következik, hogy a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét a fent írt okból helybenhagyta és a felperest az általa illetékfeljegyzési joga folytán le nem rótt másodfokú eljárási illetékben marasztalta. Az alperes a másodfokú eljárás során költséget nem igényelt, előkészítő iratot nem nyújtott be, így javára a bíróság költség megállapítását mellőzte.
Budapest, 2011. október 13.
Dr. Tölg-Molnár László s.k.
a tanács elnöke, előadó
Dr. Hőbl Katalin s.k.                                                           . Madarász Anna s.k.
                     bíró                                                                                                                         bíró
 
 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogszolgaltatas.blog.hu/api/trackback/id/tr243325596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Füredi 3.0 2011.10.24. 13:24:25

ez az egyik legjobb jogi témájú blog lenne, ha egy hozzáértő szerkesztené. Mondjuk aki nem ír olyanokat, hogy "A rendőrség érvényes határozatban elvetette B. Ferenc vélekedését, de most a Fővárosi Ítélőtábla egy abraka-dabrával felülírja azt a (jogerős) határozatot!" Mert mondjuk tudja, hogy a bíróságokat semmiféle közigazgatási/szabálysértési stb. határozat nem köti. Időnként kifejezetten az a feladatuk, hogy abrakadabra "felülírják".

gigabursch 2011.10.24. 13:32:30

Sokáig éljenek a rend (h)éber őrei.

Amúgy meg még egy érv amellett, hogy szépen csak kotródjanak vissza dolgozni, és nem menjenek el húsz év semmittevés után nyugdíjba.

Persze egy dologban biztosak lehetünk. A rendőrségről senki nem üti meg a bokáját...

adren 2011.10.24. 13:45:30

Abszurdisztánban ez nem meglepő. "Védünk és Szolgálunk" csak az a kérdés hogy kit. Ennyiért már érdemes veretni.

Advanced Flight 2011.10.24. 13:48:27

Ennél zavarosabb katyvaszt még életemben nem olvastam. Most akkor a nő M. Attilával beszélgetett, ő volt a vezető? Egyáltalán mit kerestek az út szélén? És X. miért M. Attilán akarta leverni a kárt, ha a rendőrség a határozatában a nőt hozta ki felelősnek? (Mellesleg X. jobban tette volna, ha B. Ferencet perli). Mi az, hogy korabeli időben?

A bírói ítéletet meg jó lett volna betűhíven közölni, nem egy funkcionális analfabéta "értelmezésében".

borso 2011.10.24. 14:18:57

egyetlen dologban hibázott B. abban hogy elrántotta a kormányt. ha szabályosan közlekedem minden betartásával, de látom hogy valakinek a szabálytalankodása miatt én fogok sérülni, akkor nem húzom el a kormányt hanem belemegyek M. Attilába. Innentől nincs mit magyarázni. M Attila nőjéhez jön a mentő, M-hez meg a yard, és én vagyok a vétlen fél. Van felelős, van károkozó és ennek megfelelően van kártérítésre ítélhető is.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.10.24. 14:26:09

"M. Attila esetében pedig akár a hamis tanúzás gyanúja is fölmerülhet."
Úgy tudom, hogy ha ellene folyik az eljárás és tanúként idézik be, akkor azt sajnos hazudik amit akar (magára nézve).

"hiszen elhagyta a baleset helyszínét, s akkor cserbenhagyó"
Úgy rémlik, hogy csak személyi sérülés esetén van cserbenhagyás.

"A baleset után az ismeretlen nő otthagyta a helyszínt."
Fényképezni és videózni kell, rögtön azután, hogy meggyőződtél, nincs személyi sérülés. Sajnos másképp nehezebb (vagy lehetetlen) a bizonyítás.

B. helyében én a biztosítóval fizettetem volna ki a károkat, saját hibával. Így ugyan több lesz a biztosítás díja, de nem ő fizeti a kárt.

Peetee 2011.10.24. 14:33:15

És mindez csak azért ilyen érdekes, mert X-é volt az autó, nem a vétlen sofőré!!!

Amikor a saját autódat vezeted, és ilyen gusztustalanul beszopat az a hatóság, aminek az a jelmondata, hogy "szolgálunk és védünk"; akkor lenyeli a szerencsétlen állampolgár a békát és megjavíttatja saját költségen az autóját.
Az úton bóklászó kurv@, a részeg ostoba gyökér éli tovább az életét, a vétlen állampolgár meg veheti fel a szopóálarcot; míg az intézkedő rendőröknek kijár a negyedéves bónusz a sikeresen lezárt ügy után.

Magyarország én így szeretlek.

2011.10.24. 14:35:45

@borso: Tanulság: el kellett volna ütni a nőt, az nem okozott volna akkora kárt az autóban, és nem is B. lett volna a hibás.
Én is erre a megállapításra jutottam.

No persze mérlegelni kellett volna, hogy az illető hölynek milyen a bőre színe, mert ha a stricije ott helyben agyon veri B-t akkor mégis csak így járt jobban.

Netuddki. 2011.10.24. 14:50:28

Fotosopp?
Hát ez elég necces. Ha látom, hogy az út szélén egy ótó áll és mellette balról van valaki, ráadásul szemből is jön egy másik ótó, akkor inkább megállok és nem próbálom kicentizni.
Szóval van olyan, hogy megfelelő oldaltávolságot kell tartani gyalogostól, biciklistől. KRESZ órán is oktatják. A megfelelő azt jelenti, hogy ha elesik vagy hátralép, akkor se üssem el. Szóval ez már eleve érdekessé teszi ezt az egészet. Mármint, hogy nem B. Ferencet meszelték el. Persze ehhez több részletet kéne ismerni...

jogszolga 2011.10.24. 14:59:14

@Füredi 3.0:
Drága Hozzáértő! Ez egy polgári, kártérítési eljárás. Ebben (!) a perben számomra igen furcsa, bírálja felül a közlekedési rendőrök határozatát. Ami egyébként X. megtámadott, végig vitte jogi fórumokon. Abban az eljárásban mondhatták volna ki, hogy esetleg M. Attila a hibás!

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.10.24. 15:30:30

Sajnos rendőreink a traffipaxozáson kívül már semmi sem jók. A multkor éppen a forgalmat irányító rendőr miatt történt baleset.

T-5 2011.10.24. 15:39:25

Ezt nem értem, de nem is fogom kibogozni, azért ennyire még én se érek rá...

phaszfej 2011.10.24. 17:05:43

A panaszos a hibás. Nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett.

T mint T 2011.10.24. 17:18:51

az a legcikibb az egeszben, hogy ezert nem fordulnak az atvagott es kisemmizett kisvallalkozok a birosagokhoz, es ezert hagyjak magukat kiszipolyozni: mert Magyarorszag ennyit tud, mint jogallam...

Danosz 2011.10.24. 17:40:36

Szerintem az ítélőtábla megalapozott döntést hozott. Valószínűleg kártérítési jogban járatlan ügyvéddel ment Mr.X bíróságra, mivel az okozati összefüggést a feltételezett mulasztás és a javítási költség között még akkor sem fogott volna helyt, ha a megfelelően súlyos mulasztást vagy jogsértést a rendőrség részéről megállapíthatónak tartották volna. Az Ítélőtábla pedig elvárhatósági mércét vett alapul és nem megváltoztatta a megállapított tényállást akkor, amikor M. Attila nyilvánvalóan zavaros vallomásira tekintettel nem kezdett kiterjedt és nyilvánvalóan eredményre semmilyen körülmények között nem vezető nyomozásba a hölgy kilétének kiderítése érdekében. Az okozati összefüggés hiánya itt is kitapintható, mert ezen eljárás eredményét semmilyen formában megbecsülni nem lehet.

2011.10.24. 19:23:26

Én ugyan nem vagyok jogász, de az a sejtésem, hogy itt kimostak valakit a kakából. Szerintem itt nem foglalkoztak rendesen az üggyel, elsimították a dolgot.

v.l 2011.10.29. 13:35:01

@jogszolga: a polgári bíróságot sem köti a rendőrség határozata. Egész egyszerűen azért, mert a rendőrségen nem is jogi végzettségű emberkék hozzák a határozatot. Hogy nézne már az ki, hogy a laikusok jogértelmezése kötné a bírót?
De továbbmegyek: a polgári bíróságot a büntetőügyben hozott bírósági ítélet is csak egy kérdésben köti: ha a jogerős ítélet szerint X elkövetett valami bűncselekményt (ill. az adott bűncselekményt X követte el), akkor ezt a polgári bíróság nem gondolhatja másként, ill. fordítva: ha a jogerős ítélet szerint X nem követett el bűncselekményt, vagy az adott cselekmény nem volt bűncselekmény, ez szintén köti a polgári bíróságot. Minden más kérdésben azt gondol a polgári bíró, amit akar. Különösen kártérítési perekben a sértetti közrehatás okán bármilyen végeredmény születhet...
süti beállítások módosítása